تاریخچه پسته

ر کتاب تاریخ طبری به نقل از محمدبن جریر طبری (قرن سوم هجری قمری) و کتاب مروج الذهب و معادن الجواهر به نقل از مسعودی، از میوه پسته به عنوان ره آورد حضرت آدم از بهشت یاد شده است. هر چند در قرآن و انجیل نامی از پسته برده تشده است اما در تورات (در باب ۴۳ از سفر پیدایش) از پسته سخن به میان آمده است.

مطابق مستندات تاریخی رویشگاه اصلی و اولیه درختان پسته در شمال شرقی قلمرو فرهنگی ایران بوده، سرزمینی که بعدها پارت و سپس خراسان نام گرفت و اکنون قسمتهایی از آن در کشورهای افغانستان و ترکمنستان است. مستندات تاریخی نشان می دهند که انتقال درختان پسته به سایر نواحی پسته خیز ایران و سایر مناطق جهان به منظور کشت و کار بعد از اسلام انجام شده است. هم اکنون ایران بزرگترین کشور ژرم پلاسم پسته دنیاست و از نظر سطح زیرکشت و تولید نیز رتبه اول جهان را به خود اختصاص داده است.

 

سوریه بعد از ایران قدیمی ترین کشوری است که کاشت و پرورش درختان پسته در آن متداول می باشد. در منابع کهن اسلامی و ایرانی اشاره ای به پرورش و کاشت درختان پسته در محدوده کشور ترکیه فعلی نشده است اما امپرتوری عثمانی سرزمین های بسیاری در تصرف داشته است که کشور ترکیه فعلی به همراه سایر سرزمین های پسته خیز سوریه، لبنان، اردن، فلسطین، قبرس و تونس از جمله متصرفات امپراتوری عثمانی بوده است و گمان می رود که پسته از این کشورها به ترکیه انتقال یافته است.

 

در قاره آفریقا، تونس مهمترین کشوری است که کشت و کار پسته در آن صورت می گیرد و مستندات تاریخی نشان می دهند که ایرانیان مسلمان در فاصله قرن دوم تا سوم هجری قمری در کشت و کار پسته در تونس نقش مهمی داشته اند. برخی شواهد نشان می دهند که فرهنگ کاشت و پرورش درختان پسته در قرن سوم تا چهارم توسط مسلمانان ایرانی به جزیره سیسیل (در کشور کنونی ایتالیا)، سواحل یونان و بخش های جنوبی اروپا در سواحل مدیترانه انتقال یافته است.

 

سابقه کشت و تولید پسته در استرالیا به قرن نوزدهم برمی گردد. اولین درخت پسته در سال ۱۹۳۵ در مرکز تحقیقات کشاورزی یانکو(Yanko) در شهر نیوساوس ولز (New South Wales) کشت گردید.

 

پیشینه کاشت اولین درخت پسته در آمریکا به سال ۱۸۵۴ میلادی برمی گردد. اما برنامه ریزی برای کشت پسته در آمریکا در سال ۱۹۲۸ میلادی مورد توجه قرار گرفت. در این سال دانشمندی به نام دکتر وایت هاوس (Whitehouse) از طرف وزارت کشاورزی آمریکا ماموریت یافت تا با سفر به مناطق پسته خیز ایران و شوروی سابق برخی توده های بذری را جمع آوری نموده و همچنین با روش های کشت و کار پسته و تجارب باغداران ایرانی آشنا گردد.

 

این توده های بذری به ایستگاه کشاورزی چیکو واقع در ایالت کالیفرنیا منتقل و در آنجا مورد مطالعه قرار گرفتند که در سال ۱۹۳۶ میلادی از میان این توده های بذری طی مراحل مختلف، مهمترین رقم تجاری آمریکا انتخاب و در سال ۱۹۵۲ به نام رقم ”کرمان“ نامگذاری گردید. دلیل انتخاب این نام این بود که بذر رقم انتخابی از منطقه کرمان در ایران جمع آوری شده بود.

 

http://allfruits.ir/

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme