سرخرطومی پسته

حشره بالغ سرخرطومی (Polydrosusdavatchiie)، سوسک قهوه‎ای مایل به خاکستری رنگ به طول ۵/۵ تا ۷ میلی‎متر و عرض ۲ تا ۳ میلی‎مترمیباشد

ظهور حشره بالغ سرخرطومی بر روی درختان پسته همزمان با باز شدن جوانه‎های گل و تقریبا مصادف با دهه اول فروردین است. این سوسک از جوانه‎های درخت پسته تغذیه می کند. هر حشره ماده بطور متوسط روزانه ۶ تا ۱۳ عدد تخم می گذارد. دوره خروج از تخم‎ حدود ۲ هفته طول می کشد. تخمگذاری به صورت کپه‎ای روی علف‎های هرز صورت می‎گیرد. تخم‎ها بیضی شکل، کشیده و به طول ۱ میلی‎متر هستند، ابتدا شیری رنگ بوده و بتدریج سیاه رنگ می‎شوند. لاروها سفیدرنگ و بطول ۱ میلیمتر می باشند و پس از خروج از تخم به داخل خاک نفوذ می کنند.

 
سرخرطومی در سال یک نسل دارد و زمستان را به صورت حشره کامل در خاک (مخصوصاً خاکهای سبک و شنی) و پناهگاه‎های زمستانه می گذراند.
حشرات کامل مهمترین مرحله خسارتزای آفت هستند که اواخر اسفند و اوایل بهار روی درختان مستقر شده و از جوانه‎های رویشی و زایشی تغذیه می‎کنند. قدرت پرواز حشرات بالغ کم می‎باشد. در ارقام (پیوند) پسته زودگل خسارت بیشتری می‎زنند. این حشره تا زمانی که جوانه‎ها باز نشده‎اند از جوانه تغذیه می‎کنند. زمانی که جوانه‎ها باز می‎شوند تغذیه این آفت کم می شود. نتیجتاً زمان مناسب برای مبارزه قبل از باز شدن جوانه می باشد. این سوسک به صورت دسته جمعی تغذیه می کند و جوانه‎ها را نصفه می‎خورد (در یک سرشاخه چند حشره بالغ تغذیه می‎کنند). لاروها از درخت پسته نغذیه نمی‎کنند. این آفت در مناطق پسته خیز رفسنجان و سیرجان وجود دارد.

 

 

کنترل و مبارزه


زمان مبارزه با این آفت قبل از باز شدن جوانه‎ها و در زمانی است که سوسک سرخرطومی در حداکثر ۵ درصد محل جوانه ها مشاهده شود. هدف اصلی سمپاشی، جوانه ها هستند. استفاده از سم دیازینون به نسبت ۱/۵ درهزار مؤثر می‎باشد. در صورتی که ۱ تا ۲ لیتر روغن در هزار لیتر آب به همراه سم استفاده شود دوام سم افزایش می‎یابد.

 

 

منابع:
– اصول کاربردی کاشت و مراقبت باغ پسته-۱۳۸۴- میر بهروز غیبی، سهراب جوادی خسرقی- نشر علوم کشاورزی
– موسسه تحقیقات پسته ایران (http://www.pri.ir)
– سایت کرمان زمین (www.kermanzamin.com)

 

source:iranpistachio.org

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme