۱- همانگونه که میدانید، به خاکی شور میگویند که میزان نمک آن به حدّی باشد که برای رشد گیاه مضرّ است.
۲- شوری خاک مانع از جوانه زدن بذرهای گیاهان میشود، به طوری که در سطح یک مزرعه با خاک شور، قسمتهای بدون بوته به چشم میخورد و بقیه بوتهها رنگ سبز ـ آبی تیره خواهند داشت.
۳- شوری زیاد خاک باعث تغییر رنگ و سوختگی برگها و خشک شدن حاشیه آنها می شود و به عبارتی گیاه را مسموم میکند.
۴- به دلیل غلظت بالای نمک در خاکهای شور، گیاهان نمیتوانند به راحتی آب جذب کنند؛ در نتیجه، رشد آنها کم و یا متوقف میگردد.
۵- برای استفادهی صحیح از خاکهای شور، باید متناسب با آن به کاشت گیاهان شوریپسند اقدام کرد.
۶- هنگام کاشت بذر در زمینهای شور، از کشت تک ردیفی بذر در وسط پشتهها خودداری کنید و به جای آن، دو ردیف بذر در دو طرف هر پشته بکارید.
۷- بهترین جای کاشت بذر، در محل داغ آب پشتهها است تا بتوانند به آسانی جوانه بزنند؛ کمترین غلظت شوری در این مکان وجود دارد.
۸- در خاکهای شور باید مقدار آب آبیاری مصرف شده بیشتر از آب آبیاری خاکهای غیرشور باشد؛ زیرا با این عمل، نمکهای خاک آبشویی نمیشود.
۹- حساسیت گیاهان دائمی مانند درختان میوه به شوری خاک، بیشتر از محصولات زراعی است.
۱۰- برای اندازهگیری شوری خاک میتوانید از چند نقطهی مزرعه یا باغ خود با کنار گذاشتن خاک سطحی با یل خاک را بردارید و پس از مخلوط کردن آنها، حدود ۱ تا ۲ کیلوگرم (۴ تا ۵ مشت) از آن را در کیسه بریزید و به نزدیکترین آزمایشگاه خاکشناسی تحویل دهید.
کشاورزان و باغداران گرامی؛ فراموش نکنید که دانستن میزان شوری خاک مزرعه و باغ، شما را در جهت استفاده بیشتر از آنها کمک میکند.
source:iranagrimagazine.com/