معجزه سالیکورینا

استفاده از منابع آب شور در تولید گیاهان شورزی راهکاری برای تولید پایدار و اقتصادی با تأکید بر مفاهیم زیست محیطی است.

عضو هیأت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری امروز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) از تولید گیاه سالیکورنیا در راستای بهره‌برداری از آب دریا و منابع آب شور کشور خبر داد و گفت: با توجه به آن که ایران یکی از کشورهای تهدیدشونده از نظر تنش شوری است و حجم قابل توجهی از منابع آبی آن شور هستند، لازم است راهکارهایی اندیشیده شود که بتوان از این منابع برای تولید پایدار و اقتصادی با تأکید بر مفاهیم زیست محیطی استفاده کرد.

 
غلامحسن رنجبر از راهکارهای استفاده از این منابع را تولید گیاهان شورزی (هالوفیت‌ها) عنوان کرد که قابلیت تولید اقتصادی با آب دریا را دارند و افزود: تاکنون بیش از ۱۵۰۰ گونه هالوفیت شناسایی شده که دارای قابلیت کشت در اراضی شور را داشته‌اند و تعدادی از آنها به‌عنوان علوفه در تغذیه دام مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 
وی با اعلام اینکه ایران در بین کشورهای خاورمیانه بیشترین تعداد گونه‌های هالوفیتی را دارا است، خاطرنشان کرد: گیاه سالیکورنیا یک گیاه هالوفیت است که در مرداب‌های نمکی و سواحلی دریا رشد می‌کند و در ایران نیز به‌صورت طبیعی در حاشیه مرداب‌ها و در شوره‌زارهای خوزستان، سیستان، بوشهر، یزد، آذربایجان غربی، قم و اصفهان می‌روید.

 
عضو هیأت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری ادامه داد: تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که این گیاه توانایی بالایی در تولید دانه‌های سرشار از روغن دارد و ادعا شده است که این گیاه با داشتن ۲۸ درصد روغن گزینه مناسبی برای تولید روغن خوراکی است.

 
رنجبر با بیان اینکه کنجاله گیاه سالیکورنیا پس از استخراج روغن تا ۴۳ درصد حاوی پروتئین است که می‌تواند در تغذیه دام مورد استفاده قرار گیرد، تصریح کرد: علاوه بر این شاخساره‌های جوان این گیاه مصرف سبزی خوراکی در بازار اروپا نیز دارد.

 
وی از تولید سالیکورنیا با استفاده از آب دریا به‌طور موفقیت‌آمیز در مکزیک، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و هند خبر داد و یادآور شد: مهم‌ترین تحقیق انجام‌شده در این ارتباط کشت این‌گونه در سطح پنج هکتاری در مکزیک است که به‌طور متوسط عملکرد دانه حدود دو تن در هکتار را داشت.

 
رنجبر در پایان با اشاره به وسعت قابل توجه نوار ساحلی در کشور تأکید کرد: تحقیقات اولیه روی کشت سالیکورنیا به‌عنوان یک هالوفیت جهت کاشت به‌عنوان پوشش سبز ساحلی، تازه‌خوری برای انسان، کاشت آن برای مبارزه با ریزگردها، تولید علوفه دام و تولید روغن خوراکی با استفاده از آب دریا ضروری به‌نظر می‌رسد.

 

source:iana.ir

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme