فرآوری پسته

به کلیه عملیاتی که منجر به پوست‍گیری، شستشو، جداسازی، خشک ‍کردن و درجه بندی محصول می ‍شود، فرآوری می‍گویند.

این عملیات می تواند بصورت کاملا مکانیزه ، نیمه مکانیزه و به روش سنتی انجام شود. در روش مکانیزه ، فرآوری در مدتی بسیار کوتاه انجام می ‍شود، بطوری‍که محصول وارد شده از باغ وارد خط فرآوری شده و پوست نرم، دم خوشه ، برگ درخت و سایر مواد اضافی جداسازی شده و از خط خارج می‍ گردند.در ادامه خط ، محصول پسته پوست‍گیری شده به وسیله آب تمیزی که فقط یک بار مصرف می ‍شود شستشو می‍ گردد، سپس عمل جداسازی پسته های کال- نیمه مغز و رسیده کامل انجام می‍ شود و در محل جداگانه قرار می‍ گیرند.

بعد از آن، پسته وارد دستکاه رطوبت گیر شده و آب اضافی گرفته می ‍شود . پسته های رطوبت گیری شده وارد دستگاه خشک ‍کن شده که برای مدت نسبتاً طولانی (حدود ۸ ساعت) دردمای حدود ۶۰-۵۰ درجه سانتی‍گراد باقی می ‍مانند.

برخی از مراحل فرآوری پسته بشرح زیر می باشد:

الف- پوست گیری

‏ پوست گیری پسته در گذشته با دست انجام می شد و پوست نازک خارجی با دست از پوست درونی سخت جدا می گردد . در ‏این روش پوست درونی پسته سفیدتر می ماند ولی به این دلیل که وقت زیادی صرف می شود مقرون به صرفه نیست . امروزه ‏پوست گیری پسته با ماشینهای بزرگ و کوچک و با ظرفیت های مختلف انجام می گیرد .‏

ب- پوک گیری ‏

‏ پسته های سبک و پوستهای همراه توسط دستگاهی به نام پوک گیر که بر اساس فشار هوا کار می کند جدا می گردند.

.
ج- گوگیری ‏

در مناطق پسته خیز ، به پسته هایی که پوست آنها گرفته نشده است “گو” گفته می شود . این عمل توسط دستگاهی به نام گوگیر ‏صورت می گیرد .‏

د- حوض شناوری‏

هدف از این مرحله جداسازی پسته های نارس و آسیب دیده که وزن کمی دارند به کمک سیال می باشد .‏

ه- نم گیری‏

در نم گیری مقداری از رطوبت پسته و آبی که از مرحله آماده سازی ، همراه پسته است گرفته می شود .

‏ن.خشک کردن پسته ‏

‏برای خشک کردن پسته از دستگاههای مختلف خشک کردن با هوای گرم استفاده می شود که امکان خشک کردن ‏سریع و بدون آلودگی پسته را فراهم می کند . مدت زمان خشک کردن به درجه حرارت هوای گرم ، سرعت ورود هوا و عمق ‏انبارش بستگی دارد.‏

و.درجه بندی :

محصول خشک شده جهت ایجاد یکنواختی بیشتر درجه ‍بندی می‌‌گردد. درجه ‍بندی شامل جداکردن
پسته ‍های خندان از ناخندان می‍ باشد که این عملیات توسط غربال‍های مخصوص درجه بندی پسته انجام می شود.

ی.بسته بندی و انبارداری :

محصول آماده جهت عرضه به بازار در بسته بندی بزرگ ( گونی‍های کنفی۶۰ کیلویی) بسته بندی و به بازار عرضه شود. ظروف بسته ‍بندی بایستی دارای برچسب حاوی اطلاعات نوع رقم، شکل میوه، تعداد دانه در انس درصد ناخندانی و … باشد.

 

source:http://iranpistachio.org/

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme