جاتروفا در ایران

مدیر کل دفتر امور منابع جنگلی سازمان جنگلها ، مراتع و آبخیزداری گفت: با اجرای موفقیت آمیز طرح آزمایشی و تحقیقاتی کاشت جاتروفا در هرمزگان مقدمات تولید سوخت سبز از دانه های روغنی این گونه جنگلی در ایران مهیا شد.

دکتر پیمان یوسفی یکشنبه درگفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در اجرای این طرح تحقیقاتی نزدیک به یک هکتار از اراضی نهالستان باغو واقع در بندرعباس زیر کشت جاتروفا قرار گرفت که پس از یک و نیم سال به رشد مطلوب وبذردهی رسیدند.
وی اضافه کرد: از این پس با حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی می توان با به زیر کشت بردن صدها هکتار از اراضی لم یزرع ساحلی در استانهای هرمزگان ، بوشهر و سیستان و بلوچستان و تولید و برداشت دانه های جاتروفا نسبت به استحصال روغن از آنها اقدام کرد.
این مقام مسوول از جاتروفا بعنوان گیاهی با دانه های روغنی و گرماپسند نام برد که کاشت و برداشت دانه روغنی آن و همچنین ایجاد صنایع روغن کشی می‌تواند تحولی در اشتغال و همچنین معیشت مردم بومی مناطق ساحلی استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر ایجاد کند.
وی بیان داشت: جاتروفا که ‌گونه ای روغنی محسوب می شود را می‌توان در اراضی تخریب شده، بیابان و نوار ساحلی با استفاده از پساب ها و بدون هرگونه دخل و تصرفی درزمینهای کشاورزی کاشت و توسعه داد.
به گفته وی این گونه گرمسیری با عمری ۵۰ ساله پس از سه سال به بذر می‌نشیند و هر درخت سالی دو بار در مجموع بین ۱۲تا ۱۶کیلوگرم بذر دهی دارد.
مدیر کل دفتر امور منابع جنگلی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، در باره فواید این‌گونه روغنی ابراز داشت: نیمی از بذر این گیاه روغن است؛ یعنی از هر هکتار ۳تن روغن به دست می‌آید که می توان از آن به‌عنوان سوخت در موتورهای سنگین استفاده کرد.
وی تولید سوخت های زیستی از این گیاه را بدون انجام عملیات فرآوری مزیت اصلی جاتروفا دانست و افزود: جاتروفا روغنی سمی بدون مصرف غذایی تولید می کند.
به گزارش ایرنا، هم اکنون مهمترین مسئله زیست محیطی کلانشهرهای بزرگی چون تهران آلودگی هواست، مسئله ای که فقط با استفاده از سوخت های گیاهی به حداقل می رسد و اگر کشوری بتواند به این تکنولوژی دست یابد علاوه برصرفه جویی در حفظ محیط زیست از آلودگی های ناشی از سوخت های فسیلی نیزدر امان می ماند.
کارشناسان سازمان جنگلها و همچنین محیط زیست تاکید دارند اگر از این گونه منحصر به فرد به شکل شایسته حفاظت و توسعه یابد نه تنها خطری از بابت مهاجم بودنش ما را تهدید نمی کند بلکه روغنی از آن به دست می آید که بدون هرگونه عملیات فرآوری می توان از آن برای به حرکت درآوردن موتورهای دیزلی استفاده کرد.
«جاتروفا» اگرچه بومی نیست، اما خطری هم از بابت غیربومی بودنش منابع جنگلی کشور را تهدید نمی کند، چرا که به گفته یوسفی آذر، بذر آن برخلاف گونه های تهاجمی سنگین است و به راحتی در هوا پراکنده نمی شود، ضمن آن که در هیچ جای دنیا هم از آن به عنوان یک گونه تهاجمی نام نبرده اند.

 
مدیرکل امور منابع جنگلی سازمان جنگل ها و مراتع که خود یکی از طراحان اصلی اجرای طرح کاشت جاتروفا در نهالستان باغو در بندرعباس است ابراز داشت: از هر بذر آن حدود ۵۰ درصد روغن خالص به دست می آید که بدون هیچگونه عملیات فرآوری و حتی ترکیبی، به عنوان جایگزینی مناسب به طور مستقیم وارد موتورهای دیزلی می شود.
به گفته دکتر یوسفی آذر، پس از گذشت سه سال از هر هکتار زیر کشت گونه «جاتروفا» می توان حدود شش تن بذر جمع آوری کرد که از این میزان سه تن روغن به دست می آید.
کارشناسانی که از نزدیک طرح کاشت گونه روغنی جاتروفا را در نهالستان باغو بندرعباس دنبال کرده اند بر این باورند در آینده ای نزدیک با ارایه طرح های ملی و حتی بین المللی در خصوص به زیر کشت بردن صدها هکتار از زمینهای لم یزرع استانهای جنوبی کشور و کاشت درختان جاتروفا می توان ضمن ایجاد جنگلهایی سبز شاهد تولید روغنی بود که استفاده از آن، آسمان آبی و پاک شهرهای بزرگ ما را هرگز آلوده و دودآلود نخواهد کرد

 

 

source:http://www7.irna.ir/

 

 

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme