اثرات فسفیت پتاسیم (تغذیه گیاهی و کنترل عوامل بیماری زا)

بررسی نقش فسفیت پتاسیم در تغذیه گیاهی و کنترل عوامل بیماری زا

تمایز کودهای حاوی فسفات و فسفیت:

 
• فرمول شیمیایی فسفیت (-۱  H۲Po۳) از لحاظ تعداد نیتروژن و اکسیژن با فسفات (-۲     HPo۴   ) کاملا متمایز می باشد .
• فسفات از طریق خنثی سازی اسید فسفریک توسط مواد قلیایی مانند KOH تولید می شود ولی فسفونات ها به دو طریق متفاوت پدید می آیند:
روش اول:

از طریق خنثی سازی اسید فسفرو توسط مواد قلیایی مانند هیدروکسید پتاسیم است که منجر به تولید نمک مونو پتاسیم و دی پتاسیم فسفیت می شود.
روش دوم:

تولید استرهای اسید فسفرو می باشد که در آن اسید فسفرو ابتدا از طریق خنثی شدن توسط اتانول تبدیل به اتیل فسفونات می شود سپس این ترکیب توسط یون آلومینیوم خنثی شده و ترکیب نهایی فوس اتیل آلومینیوم تولید می گردد.

 
بر اساس مطالعات اخیر مراحل تبدیل فسفیت موجود در خاک به فسفات در حدود ۳تا۴ ماه به طول می انجامد .البته به جز اکسیداسیون بیولوژیکی تبدیل فسفیت به فسفات ، روش اکسیداسیون غیر بیولوژیکی نیز وجود دارد که در طول مدت زمان طولانی تر و میزان کمتر رخ می دهد.

 

تمامی آزمایشات صورت گرفته روی تجزیه فسفیت بیانگر آن هستند که هیچکدام از آنزیم های تجزیه فسفیت را در اندام گیاهی ندارد و این ماده در گیاه بسیار با ثبات می باشد.

 
• فسفات تنها در فرایند تولید انرژی ATP و فتوسنتز دخیل اند ولی فسفیت علاوه بر تحریک رشد رویشی و زایشی گیاه منجر به کنترل طیف گسترده ای از عوامل بیماری زای قارچی بویژه قارچ های خانواده Oomycete می گردد.
• فسفیت به علت درا بودن یک اکسیژن کمتر از فسفات، سرعت حرکت آن بسیار بیشتر بوده و طی مدت زمان کوتاهی ، در سرتاسر اندام گیاهی انتشار می یابد.

 

نقش فسفیت پتاسیم در بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی:

 
• افزایش تعداد گل و تعداد میوه (فروت ست)
• افزایش تعداد برگ و میزان فتوسنتز گیاه
• افزایش وزن و گسترش ریشه
• افزایش وزن و اندازه میوه
• زودرسی محصول
• بهبود و افزایش قابلیت انبارداربی محصول

 

نقش فسفیت پتاسیم در کنترل عوامل بیماری زا ی گیاهی:
• شیوه حرکت فسفیت پتاسیم در گیاه:

فسفیت پتاسیم ، سمی سیستمیک آلی علیه عوامل بیماری زای قارچی و باکتریایی خاکزاد و هوازاد که به صورت دو طرفه از بالا به پایین و از پایین به بالا حرکت کرده و دارای خاصیت پیشگیری ، ایمن سازی و مداوا کنندگی می باشد.

 
• شیوه مقابله فسفیت پتاسیم با عوامل بیماری زا:

نتیجه تحقیقات در زمینه کنترل قارچ فایتوفترا (Phytophtora sp.) بیانگر آن است که ترکیبات حاوی فسفیت موجب اختلال در متابولیسم های فسفر و تجمع پلی فسفات و پیروفسفات درون عامل بیماری زا می گردند که مهمترین عامل موثر در برهم ریختن واکنشهای آنابولیستی پیروفسفوریلاز و تجمع پیروفسفات می باشد.
از سوی دیگر تجمع فسفیت مانع از فعالیت چندین آنزیم در مسیر فرایند تولید گلیکوتیک پنتوزفسفات و اکسیداتیو پنتوزفسفات در قارچ فایتوفترا می شود.
در مجموع فیتواکسین ها با ایجاد تغییرات در ساختمان دیواره سلولی میزبان، محدودنمودن دسترسی ضروری و ایجاد تغییراتی در سرعت متابولیسم میزبان به نحوی که گیاه در موقعیت بهتری از دفاع خود در برابر بیمارگر قرار گیرد، موجب افزایش مقاومت میزبان در برابر بیمارگر و در نهایت تقلیل میزان آلودگی می شود.

 
مزایای فسفیت پتاسیم در مقایسه با سایر سموم رایج:

 
• محدودیت زمان جهت ورود به مزرعه پس از محلولپاشی تنها ۴ ساعت بوده و دوره کارنس آن صفر است.
• عاری از هرگونه ترکیب سیستمیک می باشد.
• دارای درجه سمیت بسیار کم و LD۵۰ آن حدود ۲۰۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم است و هیچ گونه اثر سوء روی انسان، ماهی و زنبور و حیات وحش ندارد.
• هیچگونه باقی مانده ای در طبیعت بر جای نمی گذارد.
• حاوی کمترین میزان فلزات سنگین (کلاس A )

 
قابلیت اختلاط فسفیت پتاسیم با کودها و سموم شیمیایی:

 
ترکیب فسفیت پتاسیم می تواند یک هفته قبل و یا دو هفته بعد از مصرف سموم مسی استفاده گردد.ترجیحا با سولفور(گوگرد)، ترکیبات غنی از آمونیاک و کلسیم ، ترکیبات قلیایی شدید، اسید هیومیک غلیظ و روغن های معدنی ترکیب نگردد، همچنین با سموم دینوکارپ ، دیمتوآت و دیکوفول قابل اختلاط نمی باشد.

 

دستورالعمل مصرف فسفیت پتاسیم

دستورالعمل مصرف فسفیت پتاسیم

article.fspmarket

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme