آیین کار عملیات مطلوب کشاورزی در باغهای پسته ( GAP )

امروزه در بخش صنعت ، استاندارد های متنوع و متعددی از سری استاندارد های ISO معرفی و اجرا گردیده است و علیرغم تصورات قبلی مبنی بر عدم امکان اجرای این استاندارد ها در عرصه تولید محصولات کشاورزی و باغی، امروزه اجرای انواعی از این استاندارد ها در مزارع و باغها در کشورهای مختلف معمول گردیده است که از جمله آنها می توان به استاندارد ISO 22000 اشاره نمود که قابلیت کاربرد وسیعی در عرصه مزارع و باغها به عنوان حلقه اول زنجیره تولید دارد.

برخی کشورهای دنیا نیز دستورالعمل ها و استاندارد های داخلی مدیریت تولید در باغ تدوین و اجرا نموده اند که از جمله آن می توان به استاندارد Eurep GAP اشاره نمود که اگر چه در ابتدا توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد و اجرا گردید اما امروزه در بیش از ۷۰ کشور دنیا به عنوان استانداردی مرجع مورد استفاده قرار می گیرد.در حال حاضر و با توجه به تقاضای جهانی در این خصوص ،استانداردGlobal GAP تدوین و جایگزین استاندارد EurepGAP شده است.

نظر به آفزایش تقاضای محصولات سالم و بهداشتی کشاورزی در دنیا توسط مصرف کنندگان و خریداران ، اعمال مقررات سختگیرانه بهداشتی و الزامات ملی و بین المللی نیز در جهت تامین نظر مصرف کنندگان محصولات کشاورزی در حال گسترش است و این رویکرد در نهادهای بین المللی همچون کدکس بین الملل نیز مشاهده می گردد.

از آنجائیکه کشور ایران در بخش کشاورزی و بویژه زیربخش باغبانی دارای مزیت نسبی در تولید می باشد و این ویژگی در محصولی چون پسته بسیار بارز است لذا هر گونه تغییر در مقررات بین المللی در این خصوص، می تواند تاثیری شگرف بر تمامی عرصه های مرتبط با محصول از جمله تولید در باغ، فرآوری در بخش های صنعتی و نیمه صنعتی و صادرات بر جای گذارد لذا ضرورت دارد کلیه دست اندرکاران تولید تا صادرات این محصول نسبت به تطبیق روشها و مکانیزهای تولید با تقاضای بین المللی و معیارها و الزامات بهداشتی جهانی اقدام نمایند و در این میان نقش باغداران بعنوان اولین حلقه از زنجیره تولید بسیار اساسی و تاثیر گذار است و اصلاح روشهای کاشت ، داشت و برداشت محصول در باغ با توجه به معیارهای بهداشتی علاوه بر آنکه می تواند از آلودگی محصول در باغ جلوگیری نماید تاثیر بسزایی در بهبود کیفیت تجاری محصول خواهد داشت.

در تهیه دستورالعمل علاوه بر توجه به اقداماتی که منجر به تامین و تحقق عملکرد و تولید اقتصادی در باغات پسته می گردد به تولید محصول مبتنی بر معیارهای بهداشتی و با لحاظ الزامات زیست محیطی توجه گردیده است.

 

source:http://iranpistachio.org/

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

bigtheme